PZV Ramsgate Tocht 2016 – slot

 

Van Ipswich via Lowestoft terug naar Scheveningen

Mooie vooruitzichten gisteravond om naar Lowestoft te zeilen: 3 Bft uit het oosten. Wel om 0400 uitvaren om tijdig voor het diner in Lowestoft te zijn. We zijn niet de enigen die zo vroeg zijn, we liggen samen met de Analyse voor de sluis te wachten om te worden geschut. Dat gaat snel en in de ochtendnevel vaart de Analyse voor ons uit de Orwell af. Langzaamaankomt er wat wind, maar pas ter googte van Levington zetten we de zeilen bij. De wind houdt zich niet aan de voorspelling, ze komt vrijwel uit het noordoosten. Daar gaat ons plan voor een mooie zeildag . ūüė¶

De PZV-ers die weer naar Nederland varen hebben in ieder geval mazzel.

We proberen nog zo veel mogelijk hoogte te houden, maar geven het al vrij snel op. Het dinner willen we toch (uitgerust) halen. Aan bakboord van de Whiting Bank varen we af op de vuurtoren bij Orford Ness, en verder langs de kust. Pas bij de boei van Newcomb Sand kunnen we door een koerswijziging de zeilen bij zetten. Maar dan zien we Lowestoft al liggen en in de verte andere jachten naar de haven varen.

 

In de haven van de Royal Norfolk & Suffolk & Yacht Club is het flink druk en bovendien wordt er gebaggerd. Op zoek naar een vrij plekje¬† hebben een gegeven moment nog 2 decimeter onder de kiel. Verder doorvaren lijkt niet zo zinvol met die drukte. Dan¬† maar¬† ‘straatje keren’ en drie dik naast een andere Kustzeiler aanmeren. We melden onze komst bij de organisatie en maken ons op voor de steigerborrel. Om acht uur volgt het diner in het clubhuis. Smikkelen en bijpraten met bekenden.

Terug naar Scheveningen

Voor de verandering varen weer eens vroeg uit: 0400 ūüėČ . Wederom niet zulk spannend weer, maar de route is bezeild. Kok Pitojo verricht vandaag wederom wonderen. Een lome dag op het water.¬†De wind trekt nu meer naar het noordoosten en om¬†‘s-middags de drukke deep water route nog een beetje haaks over te steken zetten we de motor bij. Iets na vijfen komen we – een mijl of 15 ten noordwesten van de Noord Hinder Noord boei – weer in Nederlandse wateren. Later die avond worden we getrakteerd op een mooie zonsondergang.

De rond middernacht doemen de eerste lichten van de Nederlandse kust op. Een paar uur later ligt de Prudence weer in haar box en genieten wij van¬†Pitojo’s heerlijke broodjes uit de oven en van een biertje. Nog even een tukje en schoon schip maken. Rond het middaguur ligt de Prudence er weer alleen en verlaten bij. Een prachtige zeilweek is weer ten einde.

Advertenties